І-а урочиста Хресна Дорога в селі Розгірче

Неділя, 29 вересня 2013 р. запам’ятається вірним Стрийської єпархії, як дата І-ої урочистої Хресної Дороги в селі Розгірче, її освяченням, а також перенесенням ікони кінця XVII ст. з каплиці святого Онуфрія до сільського храму. На свято прибуло багато прочан не лише з терен єпархії, а і з інших куточків Львівщини. Зокрема, ввечері напередодні прибула група студентів Українського Католицького Університету під проводом п’яти священиків та отця-диякона.

Святкування розпочалося Божественною Літургією в каплиці святого Онуфрія, яку очолив отець Богдан Манишин, протосинкел Стрийської єпархії,співслужили йому отці з УКУ та Стрийської єпархії. У своїй проповіді отець Богдан нагадав,що мусимо насамперед шукати Бога, а не Божих речей. Бо часто в пошуку других,забуваємо про основну ціль нашого життя, якою є Господь. Для цього , за словами отця Богдана, слід молитись, -намолювати ті святі місця,які маємо на наших теренах. Більшість з них( Розгірче ,Зарваниця, Страдч) були освячені Божою ласкою в часі війни,тому і є місцем святого сокою; і нашим завданням є не занедбати цих, Богом даних місць.

Після Закінчення літургії о.Богдан освятив копію ікони,яка залишатиметься в каплиці і всі прочани пішли Хресною Дорогою, до створення якої особливим чином долучились жителі села і адміністратор сільського храму,отець Михайло Романчук. Під час ходи всі бажаючі мали можливість понести старовинну чудотворну ікону святого Онуфрія. Кожен пережив цю Хресну Дорогу по-своєму співпереживаючи Христу: хтось ніс хрест, хтось допоміг іти ближньому, хтось сказав привітне слово, а хтось підбадьорив посмішкою. З подячним словом біля останньої стації виступили отець Іван Пецюх, декан Моршинського деканату,та вище згадані отець Богдан та отець Михайло. «Видно,що стежки покошені,та не видно,що вони стоптані…» - ці слова дали всім зрозуміти, що Хресна Дорога і скельний монастир в селі Розгірче стануть місцем паломництва і навернення багатьох вірних.

По закінченні дійства відбувся виступ сільського церковного хору та частування паломників. Маємо надію,що це спокійне місце в мальовничому краї серед гір стане маяком для заблуканих душ. Дякуємо Богу за гарну погоду,якою Він благословив наше свято.